Op dit moment werkt de Wise app niet altijd. Sorry voor het ongemak, we werken aan een oplossing. Tot die tijd kun je via 'Mijn Bibliotheek' op deze website je zaken regelen. 

5 vragen aan Hans

Hans Noordman, directeur Kindcentrum de Halm

CultuurPunt voor scholen

Hans Noordman

Hans Noordman is directeur van kindcentrum de Halm in Almkerk. Pas nam hij, samen met zijn team leerkrachten, deel aan een muziekworkshop cajon.

Wat was je eerste indruk van het instrument de cajon?

Het is een prachtig instrument om ritmegevoel bij kinderen te ontdekken, te stimuleren en te ontwikkelen. Je kunt er zoveel verschillende klanknuances mee bereiken. Het is een makkelijke vervanging van een drumstel, wat veel meer plaats in neemt en veel meer tijd kost om op te stellen. Omdat we 13 cajons hadden konden veel kinderen tegelijk spelen. Zo had je in korte tijd de mogelijkheid om alle kinderen er kennis mee te laten maken.

Wat vond je van de lesbrief?

Ik heb de lesbrief geopend maar er verder niet zoveel mee gedaan. Ik heb vooral geteerd op de oefeningen die we als team hebben opgedaan met de workshop Cajon spelen. En verder heb ik het lessen vooral toegespitst op het vormen van een slagwerkgroep van kinderen uit groep 4 tot en met 8 met als doel het begeleiden van één van de liederen in onze kerstmusical.

Maar ik denk dat de lesbrief genoeg handvatten geeft aan leerkrachten om betekenisvolle lessen te geven, ook als je zelf niet super muzikaal bent.

Hoe hebben de leerlingen jouw muziekles met cajon ervaren?

Er was volop enthousiasme, uiteindelijk was het nog best een uitdaging om de meest ritmische kinderen uit te kiezen. Zoveel kinderen wilden mee doen! Grappig was ook een filmpje wat ik kreeg van een medewerker van onze kinderopvang, waarbij peuters op een stoel een ritme zaten te slaan alsof het een cajon was. Dat hadden ze namelijk gezien bij onze weekopeningen, waar ze altijd bij zijn.

Mooie reacties kreeg ik ook van ouders die hun kind (die niet zo super goed kan leren) zag opbloeien door muziek, zang en dans in de musical.

Wat heeft dit bij jou als leerkracht teweeggebracht?

Zelf ben ik amateur muzikant en muziek maken met kinderen vind ik geweldig leuk. Mijn zoon is slagwerker, dus ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is dat kinderen het zo vroeg mogelijk ontdekken als ze op het gebied van percussie een talent hebben. En dat dus gaan ontwikkelen. Als leerkracht kun je de kinderen helpen dat te ontdekken en hen stimuleren om er iets mee te gaan doen.

Om die reden schrijf ik schoolmusicals, zodat kinderen al vroeg een podium krijgen om hun talenten te laten zien.

Zou je het werken met de cajon aanbevelen aan andere scholen?

Absoluut. Lessen op het gebied van muziek bevorderen de basisvaardigheden van kinderen. Het vraagt concentratie, goed luisteren en op elkaar afstemmen. Verder bezorgt het samenspelen de kinderen enorm veel plezier en bevordert het daarmee ook de sociale cohesie in de groep en de school.

Zelf zou ik graag een aantal cajons willen aanschaffen ter aanvulling van onze instrumentencollectie!

Wil jij ook aan de slag met de cajones? Neem dan een kijkje in onze webshop.

Naar de webshop